domingo, 18 de septiembre de 2011

El nostre campanar

On ara està l'edifici de La Caixa, estava l'antic escorxador del poble d'Horta, amb el seu famós campanar que popularment se'l coneixia amb el nom de la "Torre de les noies", que donava personalitat al poble.  El nom li venia pel fet que l'antic Ajuntament del poble  d'Horta va utilitzar un fons que disposava per a dotar a les noies humils  amb una unça d'or en el moment que es casaven, per  fondre dues les dues campanes de bronze pel campanar del carrer Major d'Horta.

Construït en 1845 fins i tot abans que el propi carrer d'Horta i la seva construcció va comportar l'enuig i maledicció de les dones casadores del poble pel motiu exposat en el paràgraf anterior.
Quan la Caixa va comprar l'edifici en 1945, ja feia temps que mancat de manteniment amenaçava ruïna i va ser derruït per l'Ajuntament entre els dies 13 i 14 de 1946. La Caixa en va construir un de nou  que és el que ara tothom coneix i que forma part de skayline del barri, tot conservant-ne les campanes antigues, que li va cedir l'Ajuntament de Barcelona quan van decidir fer l'edifici del carrer Horta . A més de l'oficina de la caixa, s'hi va construir una biblioteca popular que fins fa poc era l'única que disposava el barri. L'Edifici es va inaugurar l'any 1950

22 comentarios:

  1. SEGONS TINC ENTÈS LA CAMPANA TÉ ESCOLPIDES DUES CARES DE NOIES. LES PUBILLES SANS BERNET. PER AIXÒ, VE EL NOM DEL CARRER CONSORTS SANS BERNET. PUBILLES, DE LA FAMILIA MÉS RICA D'HORTA (EN ÉPOCA DE LA MARIA CASTANYA)ELS PARES VAN FER UNA GRAN DONACIÓ PER FER LA CAMPANA ( A CONDICIÓ D'ESCOLPIR LES CARES DE LES FILLETES).

    ResponderEliminar
  2. estic completametn d'acord amb el fet que es reatauri el campanar del carrer Horta. La Caixa n'es la propietaria de l'edifici i per tan és aquesta entitat qui ho ha de fer.

    ResponderEliminar
  3. On ara està l'edifici de La Caixa, estava l'antic escorxador del poble d'Horta, amb el seu famós campanar que popularment se'l coneixia amb el nom de la "Torre de les noies", que donava personalitat al poble. El nom li venia pel fet que l'antic Ajuntament del poble d'Horta va utilitzar un fons que disposava per a dotar a les noies humils amb una unça d'or en el moment que es casaven, per fondre dues les dues campanes de bronze pel campanar del carrer Major d'Horta.

    Construït en 1845 fins i tot abans que el propi carrer d'Horta i la seva construcció va comportar l'enuig i maledicció de les dones casadores del poble pel motiu exposat en el paràgraf anterior.
    Quan la Caixa va comprar l'edifici en 1945, ja feia temps que mancat de manteniment amenaçava ruïna i va ser derruït per l'Ajuntament entre els dies 13 i 14 de 1946. La Caixa en va construir un de nou que és el que ara tothom coneix i que forma part de skayline del barri, tot conservant-ne les campanes antigues, que li va cedir l'Ajuntament de Barcelona quan van decidir fer l'edifici del carrer Horta . A més de l'oficina de la caixa, s'hi va construir una biblioteca popular que fins fa poc era l'única que disposava el barri. L'Edifici es va inaugurar l'any 1950.

    ResponderEliminar
  4. A l'estiu passat vaig cursar una instsncia a l'ajuntament perquèfessin alguna gestió a "la Caixa" per tal de posar en hora el campanar, i em consta que tècnics de l'ajuntament van anar a parlar amb la direcció de l'oficina i els hi van dir que tenien previst fer-hi obres, però pel que veig cada dia la cosa està aturada. M'agradaria col.laborar perquè entre tots forcem d'una vegada el seu funcionament. El campanar és l'emblema del barri i no es pot tolerar la desidia que hi tenen. Gràcies.

    ResponderEliminar
  5. Estic totalment d'acord amb tu. Avui he repartit molts cartells per les petites botigues avera si fem alguna cosa.

    ResponderEliminar
  6. Precisament us he escrit perquè he vist aquesta tarda els cartells, que m'han cridat molt l'atenció. Què es farà alguna campanya concreta? Jo hi vull participar modestament si puc. Gràcies

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. A la revista que publiquen periòdicament els comerciants d'Horta (6000 exemplars), tinc l'oportunitat d'escriure un article, que en la propera edició d'aquest mes tractaria del "Campanar d'Horta". Hi posaria la foto dels vostres cartells si us sembla bé. M'agradaria saber la vostra opinió al respecte. Entre tots farem camí perquè el nostre campanar marquí novament els quarts, les mitges i les hores.

      Eliminar
  7. Hóstres, no ser que dir! Seria tot un repte per nosaltres que vosté pogués fer un article, i que a més a més hi sortíssin els cartells! Li estariem molt agraïts si ho fà.
    Per fí algú que pot fer alguna cosa de profit perque el nostre campanar torni a néixer.
    De debó moltíssimes gràcies.

    VISCA HORTA!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Doncs ja hi podeu comptar, perquè tinc el corresponent permís dels editors de la revista, on hi col.laboro fa molts anys, als quals ja els hi he passat la foto del cartell.
      Però s'han de fer més gestions si volem guanyar la batalla. Ja anirem parlant.

      Eliminar
  8. Tal i com us vaig dir, en el web www.corhorta.com podreu veure l'article que sortirà en el proper diari de la Federació de Comerç. Espero que pugui servir per alguna cosa, si més no per a donar a conèixer el moviment d'aquesta campanya per salvar el NOSTRE CAMPANAR.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Ja he vist l'aricle, et felicito per la feina.
      Continuem així.

      Salut i gràcies!

      Eliminar
    2. Per si us interessa, el diari amb paper sortirà la setmana vinent. Si en voleu fer difusió m'ho dieu. Salut

      Eliminar
    3. Doncs no estaria de més fer-ne difusió!

      Eliminar
  9. Quan torni de viatge, el dia 4 de juny, ja buscaré la manera de fer-vos arribar uns quants exemplars. D'acord.

    ResponderEliminar
  10. Hace un par de años hice un blog sobre Horta (elparcial.blogspot.com). Quise subir al campanario para verlo, y tomar fotos por dentro y de las vistas. Aún estoy esperando respuesta de La Caixa.

    ResponderEliminar
  11. Tal i com us vaig dir, avui he deixat uns quants diaris a l'establiment de Can Corretja, que segons tinc entès son familiars vostres.

    ResponderEliminar
  12. Si correcte, en concret tieta de la meva mare, familia llunyana jajajaja I gràcies per els diaris!

    ResponderEliminar
  13. No se si heu vist que el rellotge del campanar va bé d'hora. Alguna cosa han fet. De totes maneres les campanes no toquen. Seguim lluitant.

    ResponderEliminar
  14. Tinc un logo fet, si voleu us el cedeixo sense cap mena de contrapartida

    ResponderEliminar
  15. http://memoriadelsbarris.blogspot.com.es/
    el logo el podeu visionar en el meu bloc. Compteu amb la meva persona i el meu bloc pel que calgui

    ResponderEliminar
  16. Una molt bona noticia per a qui li pugui interessar .El dia 16 d'abril van comença les obres de reparació del nostre campanar. Ara haurem d'esperar saber si només arreglen l'obra civil i deixen les instal·lacions del rellotge sense reparar. Ho seguirem puntualment.

    ResponderEliminar
  17. S'ha aconseguit, el nostre campanar torna a marcar hores i la campana gran les repica amb alegria.

    ResponderEliminar